De Monitor Brede Welvaart in Flevoland geeft inzicht in hoe het gaat met de provincie, gemeenten en inwoners. De monitor richt zich op brede welvaart ‘hier en nu’ en ‘later’, zoals gedefinieerd door het CBS. Bij ‘hier en nu’ gaat het om persoonlijke kenmerken en de kwaliteit van de leefomgeving, verdeeld over 12 thema’s met in totaal 45 indicatoren. Het aspect ‘later’ richt zich op de hulpbronnen die nodig zijn voor toekomstige generaties om een vergelijkbaar welvaartsniveau te bereiken, en omvat 4 thema’s met 24 indicatoren. De selectie van thema’s en indicatoren is gebaseerd op de Regionale Monitor Brede Welvaart van het CBS en is aangevuld met resultaten uit de Eerste Inwonerspeiling Ervaren Brede Welvaart in Flevoland 2024. De thema’s worden weergegeven in de binnenste rand van de cirkel, de indicatoren in de buitenste rand. De resultaten zijn verder uitgewerkt in een rapportage. Peildatum: januari 2025.
Links op het scherm kiest u eerst tussen brede welvaart ‘hier en nu’ of ‘later’. Vervolgens selecteert u de huidige situatie of een trend over tijd: korte termijn (vanaf 2021) of lange termijn (vanaf 2015). Bij ‘Provincie/Gemeente’ vergelijkt u Flevoland met het gemiddelde van andere provincies in Nederland, of een gemeente met het gemiddelde van de andere gemeenten in Flevoland. In het midden ziet u de resultaten in een cirkel. Klik op een thema (binnenste rand) om rechts de bijbehorende indicatoren te zien. Klik op een indicator (buitenste rand) om de positie ten opzichte van andere gebieden en de trend over tijd te bekijken. Meer weten? Klik op een indicator voor de uitgebreide rapportage.
Toelichting indicatoren
Onderstaande grafiek is een visuele weergave van de welvaart indicatoren, klik hier om rechtstreeks naar de indicatoren te gaan.
Klik op een onderdeel in de profieltaart om meer informatie te bekijken. In de tabel die dan verschijnt, kunt u klikken op het grafiekicoon om een grafiek te tonen met de waarden van alle wijken of buurten, of u kunt klikken op de indicator om naar een dashboard met meer informatie te gaan.
Belangrijk: De Monitor Brede Welvaart in Flevoland is een startpunt voor het gesprek over brede welvaart in de provincie. De monitor is in ontwikkeling en geeft geen allesomvattend beeld. De gebruikte kleuren tonen hoe Flevoland of een gemeente presteert ten opzichte van het gemiddelde van andere provincies of gemeenten. Het resultaat is dus relatief: een lagere score betekent niet per se dat het slecht gaat, maar dat de score lager is dan gemiddeld. Voor onderbouwing van beleidskeuzes is verdiepende informatie nodig. Raadpleeg hiervoor bijvoorbeeld Feitelijk Flevoland of voer aanvullend onderzoek uit.
De monitor is een startpunt voor het gesprek over brede welvaart. De cirkel geeft een visueel overzicht waarmee u samen thema’s en indicatoren kunt bespreken. Dit roept vragen op zoals: op welke thema’s of indicatoren scoort Flevoland goed of minder goed? Hoe ontwikkelen deze zich over tijd? Wat zijn de verschillen tussen gemeenten en herkennen we deze? En wat zijn mogelijke oorzaken van bepaalde scores? Daarnaast nodigt de monitor uit om na te denken over de toekomst: welke thema’s verdienen prioriteit? Welke thema’s hangen nauw met elkaar samen? En waar willen we als provincie staan over vijf, tien of vijftig jaar?
Wij streven naar een mooie, duurzame en sociale leefomgeving waarin inwoners prettig kunnen wonen, werken, leren en recreëren. Beleidskeuzes hebben direct invloed op de leefomgeving, daarom is inzicht in hoe het met Flevoland en haar inwoners gaat essentieel. De Monitor Brede Welvaart Flevoland laat de huidige situatie en ontwikkelingen in de tijd zien. Wij sluiten aan bij de Regionale Monitor Brede Welvaart 2024 van het CBS (9) om de vergelijkbaarheid met landelijke cijfers en monitors van andere provincies zo groot mogelijk te maken; er zijn ook andere monitors of onderzoeken die brede welvaart in beeld brengen. Daarnaast is deze monitor onderdeel van een bredere informatiebasis. Andere monitors bieden verdiepende inzichten per thema. Andere informatie bronnen blijven belangrijk om te volgen. Meer informatie over de aanleiding, de achtergrond, de opzet van deze monitor, belangrijke aandachtspunten en de doorontwikkeling van deze monitor vindt u in de verantwoording.