Een ogenblik geduld a.u.b.
  • Home
  • Monitor brede welvaart

Monitor brede welvaart

Toelichting op indicatoren van Monitor Brede Welvaart

Subjectief welzijn

IndicatorToelichtingEenheidbronLink
Tevredenheid met het leven 'Meest recente data van 2022'Percentage personen van 18 jaar of ouder dat een score van 7 tot en met 10 geeft als antwoord op de vraag 'Kunt u op een schaal van 1 tot en met 10 aangeven in welke mate u tevreden bent met het leven dat u nu leidt. Een 1 staat voor volledig ontevreden en 10 voor volledig tevreden?'. Een score van 7 tot en met 10 wordt geclassificeerd als tevreden.% van de bevolking van 18 jaar en ouderCBS StatLine (landelijk); Sociale samenhang en Welzijn, maatwerk kds (regionaal), CBSDe data is gemaakt met de methode kleine domeinschattingen. Er is geen directe link naar de brondata. Als u meer wilt weten kunt u contact opnemen met het CBS.
Tevredenheid met vrije tijd 'Meest recente data van 2022'Percentage personen van 18 jaar of ouder dat een score van 7 tot en met 10 geeft als antwoord op de vraag 'Kunt u op een schaal van 1 tot en met 10 aangeven in welke mate u tevreden bent met de hoeveelheid vrije tijd die u heeft. Een 1 staat voor volledig ontevreden en 10 voor volledig tevreden?'. Een score van 7 tot en met 10 wordt geclassificeerd als tevreden.% van de bevolking van 18 jaar en ouderCBS StatLine (landelijk); Sociale samenhang en Welzijn, maatwerk kds (regionaal), CBSDe data is gemaakt met de methode kleine domeinschattingen. Er is geen directe link naar de brondata. Als u meer wilt weten kunt u contact opnemen met het CBS.

Materiele welvaart

IndicatorToelichtingEenheidbronLink
Mediaan besteedbaar inkomen 'Meest recente data van 2021'Het mediaan gestandaardiseerd besteedbaar inkomen per huishouden, in euro. Bij de berekening wordt gecorrigeerd voor verschillen in grootte en samenstelling van huishoudens. De mediaan is het middelste getal wanneer alle inkomens van laag naar hoog worden gesorteerd.euro per huishouden gecorrigeerd voor inflatie, in constante prijzen 2021CBSStatLine - Inkomen van huishoudens; huishoudenskenmerken, regio (indeling 2021) (cbs.nl)
Bruto binnenlands product 'Meest recente data van 2022'Bruto binnenlands product (bbp) in constante prijzen van 2015. Het bbp is een maat voor de omvang van de economie.euro per inwoner (prijzen 2015)CBSStatLine - Regionale kerncijfers; nationale rekeningen (cbs.nl)

Gezondheid

IndicatorToelichtingEenheidbronLink
Overgewicht 'Meest recente data van 2022'Percentage personen van 18 jaar en ouder met een BMI van 25,0 kg/m2 en hoger. Cijfers over lichaamsgewicht zijn gebaseerd op zelf gerapporteerde waarden. De Body Mass Index (BMI) is een maat voor overgewicht, berekend als het quotiënt van het gewicht in kilogram en het kwadraat van de lengte in meters (kg/m2).% van de bevolking van 18 jaar en ouderCBS, RIVM, GGDStatLine - Gezondheidsmonitor; bevolking 18 jaar of ouder, regio, 2022 (cbs.nl)
Ervaren gezondheid 'Meest recente data van 2022'Percentage personen van 18 jaar en ouder met antwoordcategorie 'goed' of 'zeer goed' naar de vraag algemene gezondheidstoestand.% van de bevolking van 18 jaar en ouderCBS, RIVM, GGDStatLine - Gezondheidsmonitor; bevolking 18 jaar of ouder, regio, 2022 (cbs.nl)
Levensverwachting 'Meest recente data van 2021'Levensverwachting in jaren voor de bevolking bij geboorte. Gemiddelde waarde over periode 2018-2021.levensverwachting in jaren bij geboorteRIVMStatLine - Levensverwachting op de leeftijd 0 en 65 jaar; geslacht, regio, 1996-2022 (rivm.nl)
Personen met een of meer langdurige aandoeningen 'Meest recente data van 2022'Het percentage personen van 18 jaar en ouder met één of meer langdurige ziekten of aandoeningen. Langdurig is (naar verwachting) 6 maanden of langer.% van de bevolking van 18 jaar of ouderCBS, RIVM, GGDStatLine - Gezondheidsmonitor; bevolking 18 jaar of ouder, regio, 2022 (cbs.nl)

Arbeid en vrije tijd

IndicatorToelichtingEenheidbronLink
Netto arbeidsparticipatie 'Meest recente data van 2022'Het percentage van de werkzame beroepsbevolking (15 t/m 74 jaar) in de bevolking van dezelfde leeftijdsgroep (beroeps- en niet-beroepsbevolking).% van de bevolking van 15 t/m 74 jaarCBSStatLine - Arbeidsdeelname; regionale indeling 2022 (cbs.nl)
Bruto Arbeidsparticipatie 'Meest recente data van 2022'Het percentage van de (werkzame en werkloze) beroepsbevolking (15 t/m 74 jaar) in de bevolking van dezelfde leeftijdsgroep (beroeps- en niet-beroepsbevolking).% van de bevolking van 15 t/m 74 jaarCBSStatLine - Arbeidsdeelname; regionale indeling 2022 (cbs.nl)
Hoogopgeleide bevolking 'Meest recente data van 2022'Het percentage personen van 15 t/m 74 jaar dat hoger onderwijs heeft afgerond (op het niveau van HBO of WO).% van de bevolking van 15 t/m 74 jaarCBSDe data is binnen het CBS gemaakt als maatwerk. Er is geen directe link naar de brondata. Als u meer wilt weten kunt u contact opnemen met het CBS.
Werkloosheid 'Meest recente data van 2022'De werkloze beroepsbevolking (personen van 15 t/m 74 jaar zonder betaald werk, die recent naar werk hebben gezocht en daarvoor direct beschikbaar zijn) als percentage van de (werkzame en werkloze) beroepsbevolking.% van de beroepsbevolkingCBSStatLine - Arbeidsdeelname; regionale indeling 2022 (cbs.nl)
Vacaturegraad 'Meest recente data van 2022'De vacaturegraad is het aantal openstaande vacatures per duizend banen. Het betreft de vacaturegraad aan het einde van het vierde kwartaal. Onder een vacature wordt verstaan een arbeidsplaats waarvoor, binnen of buiten een onderneming of instelling, personeel wordt gezocht dat onmiddellijk of zo spoedig mogelijk geplaatst kan worden. Een baan is een werkkring van een werknemer, ongeacht het aantal uren dat gewerkt wordt.aantal vacatures per 1.000 banenCBSStatLine - Openstaande vacatures; SBI 2008, regio (cbs.nl)StatLine - Banen van werknemers in december; economische activiteit (SBI2008), regio (cbs.nl)
Afstand tot ov 'Meest recente data van 2022'De gemiddelde afstand van alle inwoners in een gebied tot de dichtstbijzijnde OV-halte, berekend over het fietsnetwerk van 2022. Het gaat om de volgende typen openbaar vervoer: trein, tram, bus, metro en ferry. De peildatum is 1 januari van het betreffende jaar.kmCBSDe data is binnen het CBS gemaakt als maatwerk. Er is geen directe link naar de brondata. Als u meer wilt weten kunt u contact opnemen met het CBS.

Wonen

IndicatorToelichtingEenheidbronLink
Tevredenheid met woning 'Meest recente data van 2022'Het percentage particuliere huishoudens dat zeer tevreden of tevreden is met de huidige woning. Particulier huishouden: één of meer personen die samen een woonruimte bewonen en zichzelf, dus niet-bedrijfsmatig, voorzien in de dagelijkse levensbehoeften. De woonruimte wordt niet gedeeld met andere huishoudens. Cijfers per gemeente zijn alleen beschikbaar voor gemeenten met meer dan 100.000 inwoners.% van de particuliere huishoudensCBSStatLine - Woontevredenheid; kenmerken huishouden, regio's (cbs.nl)
Tevredenheid met woonomgeving 'Meest recente data van 2022'Het percentage particuliere huishoudens dat zeer tevreden of tevreden is met de huidige woonomgeving. De woonomgeving is de omgeving en de buurt waarin een huishouden woont. Particulier huishouden: één of meer personen die samen een woonruimte bewonen en zichzelf, dus niet-bedrijfsmatig, voorzien in de dagelijkse levensbehoeften. De woonruimte wordt niet gedeeld met andere huishoudens. Cijfers per gemeente zijn alleen beschikbaar voor gemeenten met meer dan 100.000 inwoners.% van de particuliere huishoudenCBSStatLine - Woontevredenheid; kenmerken huishouden, regio's (cbs.nl)
Afstand tot sportterrein 'Meest recente data van 2017'De gemiddelde afstand, berekend over de weg, van alle inwoners in een gebied tot een terrein in gebruik voor sportactiviteiten, zoals sportveld, sporthal, zwembad, kunstijsbaan, motorcrossbaan en bos in het sportterrein, inclusief bijbehorende parkeerplaatsen en tribunes. Het terrein heeft een omvang van minimaal 0,5 hectare.kmCBSStatLine - Nabijheid voorzieningen; afstand locatie, regionale cijfers (cbs.nl)
Afstand tot basisschool 'Meest recente data van 2017'De gemiddelde afstand van alle inwoners in een gebied tot de dichtstbijzijnde basisschool, berekend over de weg. Het basisonderwijs omvat alleen de basisscholen zoals bekend bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het speciaal basisonderwijs en de speciale scholen zijn niet meegenomen.kmCBSStatLine - Nabijheid voorzieningen; afstand locatie, regionale cijfers (cbs.nl)
Afstand tot cafél 'Meest recente data van 2017'De gemiddelde afstand van alle inwoners in een gebied tot het dichtstbijzijnde café, koffiehuis, coffeeshop, discotheek, seks/nachtclub en partycentrum, berekend over de weg.kmCBSStatLine - Nabijheid voorzieningen; afstand locatie, regionale cijfers (cbs.nl)

Samenleving

IndicatorToelichtingEenheidbronLink
Contact met familie, vrienden of buren 'Meest recente data van 2022'Het percentage personen van 15 jaar en ouder dat gemiddeld minstens een maal per week contact heeft met familie, vrienden of buren. Het gaat hierbij om alle vormen van contact. Het gaat om een gemiddelde van de indicatoren "minstens wekelijks contact met familie", "minstens wekelijks contact met vrienden" en "minstens wekelijks contact met buren".% van bevolking van 15 jaar en ouderCBS StatLine (landelijk); Sociale samenhang en Welzijn, maatwerk kds (regionaal), CBSDe data is gemaakt met de methode kleine domeinschattingen. Er is geen directe link naar de brondata. Als u meer wilt weten kunt u contact opnemen met het CBS.
Vertrouwen in instituties 'Meest recente data van 2022'Het percentage personen van 15 jaar en ouder dat vertrouwen heeft in drie instituties (Tweede Kamer, politie, en rechters). De indicator betreft het gemiddelde van de drie scores.% van de bevolking van 15 jaar en ouderCBS StatLine (landelijk); Sociale samenhang en Welzijn, maatwerk kds (regionaal), CBSDe data is gemaakt met de methode kleine domeinschattingen. Er is geen directe link naar de brondata. Als u meer wilt weten kunt u contact opnemen met het CBS.
Vertrouwen in anderen 'Meest recente data van 2022'Het percentage personen van 15 jaar en ouder dat het eens is met stelling dat de meeste mensen over het algemeen te vertrouwen zijn. Ook wel gegeneraliseerd vertrouwen genoemd.% van de bevolking van 15 jaar en ouderCBS StatLine (landelijk); Sociale samenhang en Welzijn, maatwerk kds (regionaal), CBSDe data is gemaakt met de methode kleine domeinschattingen. Er is geen directe link naar de brondata. Als u meer wilt weten kunt u contact opnemen met het CBS.
Vrijwilligerswerk 'Meest recente data van 2022'Het percentage personen van 15 jaar en ouder dat in de afgelopen 12 maanden vrijwilligerswerk heeft verricht voor organisaties of verenigingen. Het kan daarbij gaan om bestuurlijk werk of andere activiteiten.% van de bevolking van 15 jaar en ouderCBS StatLine (landelijk); Sociale samenhang en Welzijn, maatwerk kds (regionaal), CBSDe data is gemaakt met de methode kleine domeinschattingen. Er is geen directe link naar de brondata. Als u meer wilt weten kunt u contact opnemen met het CBS.

Veiligheid

IndicatorToelichtingEenheidbronLink
Vaak onveilig voelen in de buurt 'Meest recente data van 2021'Het percentage personen van 15 jaar en ouder dat zich vaak onveilig voelt in de eigen buurt. Cijfers per gemeente zijn alleen beschikbaar voor gemeenten met meer dan 70.000 inwoners.% van de bevolking van 15 jaar en ouderCBSStatLine - Veiligheidsmonitor; kerncijfers, regio (cbs.nl)
Aantal ondervonden delicten 'Meest recente data van 2019'Aantal ondervonden delicten, exclusief ondervonden cybercrime delicten, voor personen van 15 jaar en ouder. Cijfers per gemeente zijn alleen beschikbaar voor gemeenten met meer dan 70.000 inwoners.aantal ondervonden delicten per 100 inwoners.CBSStatLine - Ondervonden delicten; regio (2012-2019) (cbs.nl)
Geregistreerde misdrijven 'Meest recente data van 2022'Geregistreerde criminaliteit per 1.000 inwoners. Betreft misdrijven door de politie vastgelegd in een proces-verbaal van aangifte of in een ambtshalve opgemaakt proces-verbaal.geregistreerde misdrijven per 1.000 inwonersCBS/WODCStatLine - Geregistreerde criminaliteit; soort misdrijf, regio (cbs.nl)

Milieu

IndicatorToelichtingEenheidbronLink
Natuur- en bosgebiedenBos en open natuurlijk terrein als percentage van de totale oppervlakte land. Bos: terrein beplant met bomen bestemd voor houtproductie en/of natuurbeheer, inclusief onverharde en half verharde wegen. Natuurlijk terrein: terrein in droge en natte natuurlijke staat.% van oppervlakte landCBSStatLine - Regionale kerncijfers Nederland (cbs.nl)
Emissies van fijnstof naar luchtJaarlijkse gemiddelde fijnstof emissie naar lucht. Fijnere fractie van fijnstof bestaat uit deeltjes waarvan de diameter kleiner is dan 2,5 micrometer.kg PM2,5 per km2RIVMDeze cijfers zijn afkomstig van de emissieregistratie van het RIVM.
Afstand tot openbaar groenDe gemiddelde afstand van alle inwoners in een gebied tot het dichtstbijzijnde openbaar groen, berekend over de weg. Openbaar groen is terrein in gebruik als park of plantsoen, voor dagrecreatie, natuur of als bos. Het terrein kan zowel privaat als publiek toegankelijk zijn. Het terrein heeft een omvang van minimaal één hectare.kmCBSStatLine - Nabijheid voorzieningen; afstand locatie, regionale cijfers (cbs.nl)
Natuurgebied per inwonerBos en open natuurlijk terrein in hectare per 1.000 inwoners. Bos: terrein beplant met bomen bestemd voor houtproductie en/of natuurbeheer, inclusief onverharde en half verharde wegen. Natuurlijk terrein: terrein in droge en natte natuurlijke staat.ha per 1.000 inwonersCBSStatLine - Regionale kerncijfers Nederland (cbs.nl)
Kwaliteit van zwemwater binnenwaterenTotale broeikasgasemissies (CO2, CH4, N2O, HFK, PFK en SF6) in CO2-equivalenten per inwoner. Eén kg CO2-equivalent staat gelijk aan het effect dat de uitstoot van 1 kg kooldioxide (CO2) heeft. Om de CO2-equivalenten te berekenen worden de richtlijnen van de IPCC gevolgd. Data betreffen de uitstoot op Nederlands grondgebied, ongeacht of deze wordt veroorzaakt door Nederlandse ingezetenen. Dit betekent dat uitstoot door Nederlandse ingezetenen in het buitenland niet en uitstoot door niet-ingezetenen in Nederland wel is inbegrepen. Zie: de cbs siteton CO2-equivalent per inwonerRIVMDe data is binnen het CBS gemaakt als maatwerk op basis van data van het RIVM. Er is geen directe link naar de brondata. Als u meer wilt weten kunt u contact opnemen met het CBS.
Emissies van fijnstof naar luchtGemiddelde zwemkwaliteit voor de gezondheid van de zwemmer van de locaties in meren en rivieren, volgens de normen van de vigerende EU-zwemwaterrichtlijn. Een score van 4 staat voor uitstekend, een 3 voor goed, een 2 voor voldoende en een 1 voor slecht.gemiddelde kwaliteit (1=slecht tot 4=uitstekend)EEADe indicator wordt speciaal gemaakt voor regionale monitor brede welvaart op basis van brondata van de European Environment Agency.
Kwaliteit van zwemwater kustwaterenGemiddelde zwemkwaliteit voor de gezondheid van de zwemmer van de locaties in kust- en overgangswateren, volgens de normen van de vigerende EU-zwemwaterrichtlijn. Een score van 4 staat voor uitstekend, een 3 voor goed, een 2 voor voldoende en een 1 voor slecht.gemiddelde kwaliteit (1=slecht tot 4=uitstekend)EEADe indicator wordt speciaal gemaakt voor regionale monitor brede welvaart op basis van brondata van de European Environment Agency.
 

Monitor Brede Welvaart in Flevoland

De Monitor Brede Welvaart in Flevoland geeft een beeld van hoe het met de provincie, gemeenten en haar inwoners gaat. Deze monitor richt zich op brede welvaart ‘hier en nu’, zoals gedefinieerd door het CBS. Brede welvaart ‘hier en nu’ betreft de persoonlijke kenmerken van mensen en de kwaliteit van de omgeving waarin zij leven. Onder brede welvaart ‘hier en nu’ vallen acht thema’s met daarbij 33 indicatoren. Deze thema’s (binnenste rand) en indicatoren (buitenste rand) worden in één oogopslag in de cirkel hieronder weergegeven en zijn gebaseerd op de Regionale Monitor Brede Welvaart 2023 van het CBS. De resultaten zijn ook uitgewerkt in een rapportage. Het is van belang om deze monitor te zien in relatie tot monitors die verdiepende informatie geven op de verschillende thema’s, kijk hiervoor onder andere op Feitelijk Flevoland. De huidige peildatum is december 2023.

Hoe werkt het?

Links op het scherm, bij ‘Kies tussen huidige situatie of trend’, kunt u een keuze maken of u de meest recente resultaten wilt zien (‘Huidige situatie’) of de ontwikkelingen over tijd (‘Trend’). Bij ‘Trend’ kunt u kiezen voor een korte en lange termijn trend. Bij de korte termijn trend kijken we terug naar 2021 en bij de lange termijn trend naar 2015. Bij 'Provincie/Gemeente' kunt u kiezen tussen een vergelijking van Flevoland met het gemiddelde van Nederland en een gemeente uit Flevoland met het gemiddelde van Flevoland. In het midden van het scherm ziet u de resultaten in de cirkel weergegeven. Klikt u in de cirkel op een thema (de binnenste rand), dan worden aan de rechterzijde de resultaten per indicator getoond. Klikt u in de cirkel op een indicator (de buitenste rand), dan wordt ook de positie ten opzichte van andere provincies of gemeenten (‘Gebied’) en ontwikkelingen over tijd (‘Tijd’) zichtbaar. Meer weten over een thema of indicator? Klik dan op een indicator. U wordt vervolgens doorverwezen naar de rapportage met meer informatie over het specifieke thema.

Kies tussen huidige situatie of trend

Kies tussen korte of lange trend

Kies tussen provincie of gemeente

Kies een gemeente

 

Onderstaande grafiek is een visuele weergave van de welvaart indicatoren, klik hier om rechtstreeks naar de indicatoren te gaan.

Gekozen regio vergeleken met Flevoland

 

    Score per onderdeel

    Klik op een onderdeel in de profieltaart om meer informatie te bekijken. In de tabel die dan verschijnt, kunt u klikken op het grafiekicoon om een grafiek te tonen met de waarden van alle wijken of buurten, of u kunt klikken op de indicator om naar een dashboard met meer informatie te gaan.

     
    Kies tussen staaf of lijngrafiek
     
     

    Belangrijk: De Monitor Brede Welvaart in Flevoland is een beginpunt om met elkaar in gesprek te gaan over brede welvaart in Flevoland. Deze monitor is niet allesomvattend en volop in ontwikkeling. Daarnaast zeggen de kleuren in de monitor alleen iets over hoe het in Flevoland of de gemeenten gaat ten opzichte van het gemiddelde. Het resultaat is dus altijd relatief. Als bijvoorbeeld een gemeente het minder goed doet dan gemiddeld in Flevoland, wil dat niet zeggen dat het met de gemeente slecht gaat. Het is belangrijk dat om daadwerkelijke keuzes voor Flevoland verder te onderbouwen met verdiepende informatie. Hiervoor kunnen andere monitors geraadpleegd worden, kijk hiervoor onder andere op Feitelijk Flevoland, of kan een aanvullend onderzoek worden gedaan.

    Waarom deze monitor?

    Wij streven naar een mooie, duurzame en sociale leefomgeving waar inwoners prettig kunnen wonen, werken, leren en recreëren. Dit staat omschreven in de Strategische Agenda Flevoland, die een eerste bouwsteen vormt voor een langjarige samenwerking aan de ruimtelijke ontwikkeling van Flevoland. De beleidskeuzes die gemaakt worden hebben invloed op de leefomgeving van inwoners, waardoor de Strategische Agenda onlosmakelijk verbonden is met het maatschappelijk perspectief. Daarom is het van belang beter zicht te krijgen op hoe het met Flevoland en de inwoners van Flevoland gaat. De Monitor Brede Welvaart in Flevoland biedt een beeld van de huidige situatie en de ontwikkelingen over de afgelopen jaren. Deze monitor is een beginpunt en is bedoeld om met elkaar in gesprek te gaan over brede welvaart in Flevoland. Wij hebben gekozen voor aansluiting bij de CBS-indicatoren om de vergelijkbaarheid met landelijke cijfers zo groot mogelijk te maken; er zijn ook andere monitors of onderzoeken die brede welvaart in beeld brengen die belangrijk zijn om te blijven volgen. Meer informatie over de aanleiding, brede welvaart en de doorontwikkeling is te vinden in deze verantwoording.

    Hoe kan de monitor worden ingezet?

    De cirkel kan gebruikt worden om de verschillende thema’s en indicatoren in een oogopslag te bekijken en te bespreken. Deze cirkel biedt informatie om vragen te stellen over brede welvaart in Flevoland, bijvoorbeeld:

    • Op welke thema’s of indicatoren zijn de resultaten gunstig en minder gunstig?
    • Hoe is de ontwikkeling over tijd?
    • Wat zijn de verschillen tussen gemeenten? En wordt dit beeld herkend?
    • Weten we waarom er op een bepaalde manier gescoord wordt?

    Ook kan de cirkel helpen om na te denken over de gewenste situatie. Brede welvaart gaat tenslotte om breed beschouwen, afwegen, en prioriteren.

    • Welke thema’s hebben prioriteit?
    • Welke thema’s zijn nauw aan elkaar verbonden?
    • Waar willen we als provincie staan over 5 jaar, over 10 jaar of over 50 jaar?